Te gândești să faci o investiție imobiliară, dar nu știi exact de unde să începi?
Ideal, înainte de alegerea oricărei forme de investiții este recomandat să te informezi și să ceri sfaturile unor specialiști care te pot îndruma. Obține informații de calitate și decide care este cea mai bună opțiune pentru tine în urma unei analize.
Te întrebi cum va arăta piața creditelor imobiliare în anul 2022? Gabriel Grecu, manager FOXFORT Imobiliare, a discutat cu Marius Pava, unul dintre cei mai experimentați consultanți financiari din Timișoara, iar în cadrul discuției au fost abordate subiecte precum evoluția creditelor imobiliare și impactul acestora în domeniul imobiliar, iar Marius ne-a oferit câteva sfaturi utile pentru cei care doresc un credit.
Citește mai jos interviul:
Încotro se îndreaptă evoluția creditelor imobiliare din România?
Creditele imobiliare în această perioadă au urmat cursul pieței, a existat o cerere constantă indiferent de evoluția prețurilor care într-adevăr au crescut cu cca 10 – 15%. Dacă ne referim la Timișoara creșterea a fost și va fi mai mare față de media națională ținând cont că orașul este un pol economic într-o continuă creștere.
Finalul anului 2022 vine cu începerea anului universitar pe băncile facultăților, iar 2023 Timișoara devine Capitala Culturala, toate acestea îmi dau încredere că perioada următoare va fi una propice sectorului imobiliar.
Cum va afecta acest lucru piața imobiliară?
Piața imobiliară se adaptează: apar materiale și soluții de construcție innovative, apartamentele sunt mai mici, dar mai bine compartimentate, construite mai departe de oraș și exista mai multe alternative-case înșiruite - duplexuri - case individuale. Volumul tranzacțiilor se majorează de la an la an, chiar și în pandemie, spre surprinderea multor analiști care au preconizat o scădere masivă a pieței imobiliare, aceasta și-a continuat evoluția ascendentă. Odată cu dezvoltarea economică și ținând cont că încă prețurile/mp din România sunt sub media europeană estimez că piața imobiliară va crește în continuare.
Cât de ușor este în acest moment să îți cumperi o locuință?
Dacă vrei, poți! Este destul de simplu să achiziționezi un imobil, trebuie să ai un venit pe familie de cca 6.000 lei și poți accesa un credit de 100.000 euro pe 30 ani cu dobândă variabilă, dacă adăugăm cei 15% avans, vom avea un buget de achiziție de 115.000 - 120.000 euro, iar cu această sumă sunt oferte pe piața locală pentru achiziția unui duplex în zonele metropolitane sau chiar un apartament în oraș.
Ce sfaturi ai avea pentru cineva care se gândește să facă o achiziție cu ajutorul unui credit imobiliar?
De multe ori achiziționăm doar emoțional și nu rațional, iar de aici apar în timp problemele. O casă prea mare, prea departe de locul de muncă, de școala copiilor, ne poate crea un disconfort financiar și astfel casa mult visată devine o presiune pe umerii familiei. Nu uitați, achiziția unui imobil este o investiție pe termen mediu și lung, nu achiziționați o pereche de pantofi, o rochie sau un produs de pe un site, iar mai apoi dacă nu ești mulțumit faceți retur. Sfatul meu este sa luați decizia de achiziție ținând cont de cele de mai sus și obligatoriu consultați un specialist în domeniu, agent imobiliar - broker de credite.
Cum crezi că va evolua piața creditelor imobiliare în perioada următoare?
Creditele imobiliare au fost și vor rămâne un mijloc pentru achiziția casei mult dorite, trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că este foarte greu să strângem o sumă suficientă de bani, astfel încât să putem achiziționa un imobil. Dacă totuși reușim, cu siguranță această perioadă este destul de mare și riscăm să nu mai putem achiziționa aproape nimic ținând cont de evoluția prețurilor. Consumatorii de credite imobiliare au evoluat și cu siguranță au înțeles exemplul precedent. Au înțeles că achiziția unui imobil printr-un credit este de cele mai multe ori varianta corectă. Din acest motiv consider că piața creditelor imobiliare va crește organic în următoarea perioadă.
Ce factori influențează evoluția creditelor imobiliare?
Cererea și oferta au fost și vor rămâne elementele definitorii indiferent că vorbim de sectorul imobiliar sau orice alt sector. Evident că sunt câțiva factori care pot influența: contextul pandemic, securitatea națională și regional.
Dacă ar fi să faci un rezumat al contextului în care ne aflăm, cum ai descrie situația actuală a creditelor imobiliare?
Dacă sunteți o familie tânără cu unul sau doi copii și încă locuiți în apartamentul din studenție, cu 1 sau 2 camere, nevoia voastră de un spațiu mai mare există, dar ați tot amânat decizia datorită unor factori precum Covid/război/etc, dar viața merge mai departe indiferent de factorii externi. Creditele imobiliare au existat și vor exista indiferent de valorile IRCC sau ROBOR, sunt doar niște indicatori cu evoluții naturale care reflectă evoluția pieței financiare la un moment dat. Mult mai important este să luați decizia de achiziție având cât mai multe informații relevante pentru tine și familia ta. Când vă doare ceva, este recomandat să mergi la medic, dar poți să iei medicamente și după recomandarea domnului dr. Google. Vă recomand să apelați la o agenție imobiliară de încredere și la un broker de credite.
Marius Pava este Key Account Manager la KIWI Finance și are o bogată experiență în creditele imobiliare.
De peste 15 ani activează în sectorul financiar-bancar și oferă soluții personalizate pentru cei care își doresc finanțare. Marius este un colaborator de nădejde al FOXFORT Imobiliare încă din primele luni de activitate ale companiei. Împreună am reușit să ajutăm multe persoane să își îndeplinească obiectivul.
Este clar că modul în care va evolua domeniul imobiliar în următorul an depinde atât de noi cât și de factori externi ce nu îi putem influența. Comportamentul cumpărătorilor de locuințe poate fi intuit, însă niciodată prezis cu acuratețe maximă.